+36 30/950-4149 info@viktoria-r.hu

Montegrappa Salvador Dalí toll

Kevés olyan értelmiségi óriás van, aki jogosult a Montegrappa legelőkelőbb toll sorozata által való elismerésre. A Montegrappa Genio Creativo szériájában Antonio Stradivari (a hegedűkészítők legnagyobbika) és Amedeo Modigliani (festő és szobrász) után a páratlan művész, Salvador Dalínak – a látnoknak tiszteleg, aki megszemélyesítette a szürrealizmust, író, filmkészítő, és designer – az igazi 20. századi megfelelője a „Reneszánsz Embernek”.

Montegrappa tervezőit a Dalí védjegyévé vált elefántok inspirálták, melyek „hosszú, többízületes, szinte láthatatlan lábakkal és obeliszkkel a hátukon” voltak ábrázolva műveiben. Az ezüst kiadáson az elefánt mediterrán kék celluloid kupakot, míg az arany verzión a malachitzöld kupakot ölel át. Az ezüst kollekción, kupakot levéve, a toll testén „Salvador Dalí Titkos élete” című önéletrajzból származó idézet van gravírozva.

Montegrappa mindössze 1000 ezüst töltőtollat valamint 989 rollerballt bocsájtott a piacra, jelképezve 1989-et, Dalí halálának évét. 19 arany rollerball és 61 arany töltőtoll jelképezi 1961-et, amikor Dalí megalkotta az „Űrelefánt” szobrot. A tollakhoz témában illő tojás alakú doboz tartozik, ugyanis a művész számára a tojás a reményt és a szeretetet szimbolizálta.

A Montegrappa Dalí toll projektet „Fundació Gala-Salvador Dalí” a Salvador Dalí maga által 1983-ban megalapított kulturális intézmény felügyelte és engedélyezte. Dalí személyesen irányította a Fundaciót, egészen haláláig. A Spanyol Királyság, Dalí általános örököse kizárólagos hatalmat adott a Fundaciónak, hogy kezelje a Dalí örökséget, mind tárgyi és nem tárgyi témában (szerzői jog, képi, és képzőművészeti tulajdoni jogok, regisztrált nevek és más tényezők, melyek a művész életéből és életművéből származnak).

„Alapítványunk számára Salvador Dalí munkája iránti tisztelet a legjelentősebb. Montegrappaban megtaláltuk a tökéletes partnert, hogy véghez vigyék ezt a projectet olyan figyelemmel, amelyet megérdemel.” – Joan Manuel Sevillano, a Fundació Gala-Salvador Dalí managing igazgatója

Montegrappa Dalí toll ára: ezüst töltőtoll 1.580.000 Ft-ELADVA,
ezüst rollerball 1.360.000 Ft-ELADVA.

Bővebb információért hívjon minket a +36 30/950-4149 telefonszámon vagy vegye fel velünk a kapcsolatot űrlapunk segítségével →

Képek a Montegrappa Salvador Dalí tollakról

Az inspiráció: Salvador Dalí elefántjai

Salvador Dalí nem csak technikai szakértelmi tehetséggel volt megáldva, de egy egyedülálló vizuális érzékkel is. Dalí számtalan műve eléggé eredeti és meghökkentő volt ahhoz, hogy világszerte figyelmet keltsen fel. A legnevesebb művei közé tartozik az 1931-ben készült „Az emlékezet állandósága” a világszerte híres tájkép puha, olvadó zsebórákkal, valamint az 1944-ben készült műve „A Gránátalma körül röpködő méhecskétől kiváltott álom, egy pillanattal ébredés előtt”. Ez volt az első olyan műve, melyben feltűnik a forma, ami később visszatérő eleme lett Dalí műveinek, ezt követte a „Szent Antal megkísértése” 1946-ban, majd 1961-ben az „Űrelefánt” ékszer. Az elefántok szintén feltűnnek Gala Dalí Kastély kertjében, Púbolban, ahol az elefántok, mint Dalí említette, „fenyegetően közelednek a kastély felé”.

Dalít inspirálta, Gian Lorenzo Bernini 1667. februárjában bemutatott „ Pulcino della Minerva” című szobra, mely a Santa Maria sopra Minerva római bazilika előtt áll mind a mai napig is. „Bernini’s Chick” néven ismert szobor, eredetileg a rejtélyes 1499-ben íródott reneszánsz novella, a „Hypnerotomachia Polyphili” egy pillanatát ábrázolja. Az álmoknak nagy szerepe van a novellában, és obeliszket hátán hordó elefánt, kétségtelenül álomszerű hatást kölcsönöz Dalí festményeinek. Dalí fogta Bernini elefántját és utánozhatatlan arányérzékével, irreálisan hosszúkra nyújtotta a lábait.