+36 30/950-4149 info@viktoria-r.hu

Montegrappa_biro_laszlo_emlekkillitas_emlektoll_nyito2015.október 24. Bíró László József halálának 30. évfordulója.
Világhíres feltalálónk nagysága előtt, kinek hírneve a golyóstoll feltalálásához kötődik, kiállítással tisztelgünk.


A kiállítással egy régi adósságot kívánunk törleszteni.
Egy olyan ember életét szeretnénk bemutatni, akinek nevét és találmányait Dél-Amerikát leszámítva szinte alig ismerik szerte a világon.
Generációk nőttek-nőnek fel úgy, hogy nem is hallották nevét.
A világnak sokkal többet kellene tudni róla, a világ sokkal tartozik neki.

Bíró László rendkívül sokat tett az emberiségért találmányain keresztül.
Találmányai mindenkinek megkönnyítették az életét.

Bíró László egy modern ember volt, aki két évszázaddal ezelőtt született, 1899-ben.
Az első kereskedelmileg sikeres találmánya egy mosógép volt, ami a tűzhely energiáját használta fel. Ez népszerű háztartási cikké vált a harmincas években. Ezzel egyidejűleg feltalálta az automata sebváltót, melyet Berlinben a General Motors-nak adott el.

Bíró érdeklődése sokrétű volt. Szeretett írni és volt egy állandó rovata, a Budapesten jól ismert, „Előre” című úttörő lapban.
A Királyi Természettudományi Akadémiának tagja lett, és kezdetét vette az egész életét végigkísérő hobbija, a festés és a szobrászat. Azt szokta mondani: „ A festészet és a feltalálás személyiségemnek nem ellentétes pólusai, ellenkezőleg. Ugyanonnan erednek. Úgy érzem, ugyanaz a folyamat késztet festésre, ami feltalálásra. Ugyanaz az izgalom, ugyanaz a kihívás: létrehozni valamit. Soha nem tanultam festeni és alig jártam kiállításokra; a festményeim a képzeletemet tükrözik. Ugyanaz a helyzet a mechanikával vagy a kémiával. Így aztán nem tudom, hogy beszélhetek-e felfedezői pályafutásról.”

1936-ban Bíró feltalálta az elektromágneses továbbító berendezést, ami a nagysebességű japán szupervasútnál került bevezetésre, 50 évvel később.
„ Megkérdeztem, hogy miért fektetett pénzt a találmányai levédetésére, ha nem tervezte azok gyártását vagy eladását. A vasúttal kapcsolatban egyszerűen annyit válaszolt, hogy a világ még nem készült fel rá.” – Bíró Mariana

Ez az útja egy találmány megszületésének. És ez történt a golyóstollal is.
Bíró egy Pelikán töltőtollal szokott írni, ami pont akkor hagyta cserben, amikor legnagyobb szüksége lett volna rá. Amikor meglátta az újságok rotációs eljárással történő nyomtatását, mely nem hagyott pacát maga után, arra gondolt, hogy ez leegyszerűsíthetné a kézi írást is. Egy kicsi gömb egy hosszúkás cső végén, speciális tintával, ami a gravitációs erő következtében lefolyik a csövön és azonnal megszárad a papíron.
Ez egyszerűnek tűnt, de kísérletezés közben rengeteg nehézség állta útját, kiváltképpen a tinta. A tinta esetében, egyszerű logikát alkalmazott. Ha a tinta összetétele részben folyékony, részben szilárd, ésszerű lehet azt gondolni, hogy a papír magába szívja a folyadékot és a szilárd rész ott marad a felületen.
Ez a módszer megegyezik a napjainkban is használttal.

A tollat először Magyarországon szabadalmaztatták 1938-ban, miután Bíró egy fogadás során találkozott az argentin elnökkel, Agustín P. Justoval, egy jugoszláv tengeri üdülőhelyen.
Justonak tetszett a toll és felajánlotta segítségét az Argentínában történő gyártásra.
Ez az ajánlat később segített Bírónak abban, hogy megkapja a vízumot és 1940-ben egy barátjával, Juan Meyne-vel elhatározták, hogy összeállnak azokkal az üzletemberekkel, akik finanszírozták a toll gyártását Argentínában.

Az új ország mély benyomást tett Bíróra. Az embereket udvariasnak, barátságosnak tartotta, akik többet nyújtottak, mint amennyit kértek. Az új partnereivel céget alapított és egy legendássá vált nevet: Birome – mely bejegyzett márkanév lett. A világ többi részén a golyóstollat még mindig biro néven emlegetik.

Bíró azért készítette a tollat, mert úgy érezte, elég olcsó lesz ahhoz, hogy mindenki kézben tarthassa. Szerencsére megélte ezt. Amikor eladta a jogokat az USA-ban és Európában, valamint a tollgyárat Buenos Airesben, új kihívásokat keresett.

Ha megkérdezel egy feltalálót, hogy melyik a legjobb találmánya, azt fogja válaszolni: a következő. Így volt ezzel Bíró is.
Sokféle dolog kötötte le a figyelmét, szabadalmaztatott egy eljárást fenolgyanták előállítására; acélrudak ellenállásának növelésére; feltalálta a sérthetetlen zárat; a klinikai termográfot és 1985-ben bekövetkezett haláláig az Argentin Atomenergia Bizottsággal dolgozott együtt, a gázok molekuláris és izotóp rendszerben történő szétválasztására.

Saját szavaival élve: „Miért? Nem tudom, talán a génjeimben van. Az ember azt teszi, amit kell a természet rendjében. De egy feltalálónak nagy fantáziája, jó megfigyelőképessége, bátorsága és kitartása kell, hogy legyen. Kockáztatnia kell egy esetleges kudarcot, mivel az ismeretlen bizonytalan. Egy dolog biztos: egy igazi feltaláló a kudarcot egy új kihívás alapjának tekinti és meg kell őriznie a személyes fantáziáját, ami az ő valódi mozgatórugója.”

Montegrappa tollgyártó manufaktúra tisztelegve nagy feltalálónk, Bíró László József emléke előtt, megalkotta a Bíró – Emléktollat.
Szimbolikusan golyóstollra és azok közül is a FORTUNA típusú golyóstollra került világhírű Feltalálónk arcképe, mely talán a legismertebb szerte a világon, kezében világhírű találmányával.
Ezzel tisztelegve Bíró László József nagysága előtt.

Bővebb információért hívjon minket a +36 30/950-4149 telefonszámon vagy vegye fel velünk a kapcsolatot űrlapunk segítségével →

Képek a Montegrappa Bíró-EmléktollrólMaximiliano Gregorio-Cernadas nagykövet úr, Argentína magyarországi nagykövete kezdeményezésére novemberben megalapítottuk a Bíró Díjat. A díjjal az argentin – magyar kapcsolatokért kimagasló munkát végző személyek munkáját kívánjuk elismerni.
2016. december 5-én átadásra került az első Bíró Díj, Dr. Scholz László Prof. úr kapta az általunk felajánlott Bíró László Emléktollat.


Bíró László József emlékkiállítás BALATONFÜRED, 2017.02.17.

Bíró László József emlékkiállítás HÉVÍZ, 2017.04.10.